Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem | Mienta blog
Desery

Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem

Warto zapisać przepis na ten szybki deser bez pieczenia. Możemy go przygotować ekspresowo, gdy zjawią się niezapowiedziani goście, lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, pysznie rozpływającego się w ustach :)

puszysty mascarpone z pomaranczami cynamonem i miodem 1 - Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodempuszysty mascarpone z pomaranczami cynamonem i miodem 3 - Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem

  • ok. 375 g mascarpone
  • kopiasta łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam pomarańczy z imbirem)
  • 3 pomarańcze
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka miodu
  • spora szczypta cynamonu
  • garść nerkowców
  • plaster miodu lub miód do polania

puszysty mascarpone z pomaranczami cynamonem i miodem 2 - Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem

Mascarpone mieszamy z konfiturą i miksujemy około 5 minut, aż serek stanie się puszysty.

Pomarańcze filetujemy i chwilę podsmażamy je na maśle z miodem.

Dodajemy nerkowce, cynamon i mieszamy.

Serek nakładamy do pucharków.

Dopełniamy pomarańczami i orzechami.

Dekorujemy kawałkiem plastra miodu lub polewamy łyżeczką miodu.

Smacznego :)

puszysty mascarpone z pomaranczami cynamonem i miodem 4 - Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodempuszysty mascarpone z pomaranczami cynamonem i miodem 5 - Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Agnieszka Mazurska 19/12/2019 at 13:37

    Mmm, chyba u nas wjedzie taki deser w drugi dzień świąt :)

  • Komentuj