Warto zapisać przepis na ten szybki deser bez pieczenia. Możemy go przygotować ekspresowo, gdy zjawią się niezapowiedziani goście, lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, pysznie rozpływającego się w ustach :)
- ok. 375 g mascarpone
- kopiasta łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam pomarańczy z imbirem)
- 3 pomarańcze
- łyżka masła klarowanego
- łyżka miodu
- spora szczypta cynamonu
- garść nerkowców
- plaster miodu lub miód do polania
Mascarpone mieszamy z konfiturą i miksujemy około 5 minut, aż serek stanie się puszysty.
Pomarańcze filetujemy i chwilę podsmażamy je na maśle z miodem.
Dodajemy nerkowce, cynamon i mieszamy.
Serek nakładamy do pucharków.
Dopełniamy pomarańczami i orzechami.
Dekorujemy kawałkiem plastra miodu lub polewamy łyżeczką miodu.
Smacznego :)
1 komentarz
Mmm, chyba u nas wjedzie taki deser w drugi dzień świąt :)