Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to pyszna i ładnie prezentująca się na stole sałatka warstwowa, idealna na święta czy rodzinne uroczystości. Przepis jest szybki, prosty do zrobienia i nie wymaga wyszukanych składników. Sałatkę robi się o wiele szybciej niż klasyczną Szubę, gdyż nie trzeba gotować buraków, która to czynność zawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze świątecznego stołu.

Składniki na śledzie pod pierzynką:

  • 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów)
  • 150 g sera żółtego
  • cebula biała
  • 150 g papryki konserwowej (3 sztuki)
  • 4 ziemniaki (400 g)
  • 2 marchewki (250 g)
  • mały pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem.

W szklanej salaterce układamy warstwami:

– śledzie

– cebula

– papryka konserwowa

– ziemniaki

– marchew

– sos majonezowy

– ser żółty

– szczypiorek

Sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Zobacz inne przepisy na sałatki śledziowe:

Sałatka Śledziowa „Do Wódki”

Warstwowa Sałatka Śledziowa Szuba

Sałatka Śledziowa Z Ziemniakami

Sałatka Śledziowa Z Burakami

Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką

Sałatka Śledziowa Z Jabłkiem

Sałatka Ziemniaczana Ze Śledziem

Sałatka Śledziowa Z Selerem Konserwowym

Print Friendly, PDF & Email