Szukaj przepisów:

Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem


Czekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)
Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.

Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:

Biszkopt:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
cukier waniliowy
9 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:

500 ml śmietanki 30%
150 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Polewa:

50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
60 g masła

2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe

1 opakowanie ptasiego mleczka


Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:

Masa:
Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ubić śmietankę z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody.


Biszkopt:
Blaszkę o wymiarze ok. 20 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. 
Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody - wystudzić.
Krem podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłożyć na dolny biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć "pasami" wzdłuż brytfanki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć górnym biszkoptem.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gotową polewą pokrywamy całe ciasto.