Piernik świąteczny z mascarpone

Bardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole. 

Piernik przełożony mascarpone i daktylami
Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy do zrobienia. Pierniki zazwyczaj są dość zwarte, sycące i dość pracochłonne, a po ich zjedzeniu nie mamy ochoty na inne świąteczne pyszności.

Piernik z mascarpone spełnił moje oczekiwania w 100%. Po upieczeniu piernik jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, ma przyjemny lekko korzenny smak piernika i miodu. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i delikatnym piernikowym smaku, który świetnie przełamuje serek mascarpone i konfitura lub masa z daktyli. Ciasto piernikowe świetnie sprawdzi się również do zrobienia torcika piernikowego, gdyż jest mięciutkie jak biszkopt.

Piernik będzie miał odpowiedni smak i aromat tylko wtedy, jeśli użyjemy dobrej jakościowo przyprawy do piernika. Najlepsza będzie taka domowa z samodzielnie zmielonych przypraw (cynamon, goździki, anyż, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra, imbir), a jeśli ze sklepu to wybierajcie taką, która nie zawiera mąki, gdyż jest ona tylko wypełniaczem.
Na strukturę piernika wpływa również sposób przygotowania. Wszystkie składniki należy dodawać stopniowo i małymi partiami, wtedy dobrze się połączą i ciasto wyjdzie puszyste i lekkie.
Ciasto piernik z mascarpone i powidłami
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 60 minut
Forma: 2 o wymiarach 30 cm x 14 cm x 7 cm lub 1 duża 36 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na piernik świąteczny z mascarpone:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 250 g miodu naturalnego (6 łyżek)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty (wystudzić)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika bez mąki
  • 1 łyżka kakao naturalnego

Krem z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 300 g suszonych daktyli lub 400 g gęstej konfitury śliwkowej
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić piernik świąteczny z mascarpone?

  1. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszać z przyprawą do piernika.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier i ubijać do czasu uzyskania sztywnej i lśniącej piany, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian małymi porcjami żółtka, płynny miód, olej i wystudzoną herbatę. Płyny wlewać powoli cienką stróżką, aby zdążyły się ze sobą połączyć i nie obciążyły zbytnio ubitej wcześniej piany.
  4. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąki wymieszanej z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Miksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników, nie powinno być widocznych grudek mąki.
  5. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu przekroić na 3 części i przełożyć kremem z mascarpone i masą z daktyli lub konfiturą. 
  8. Wierzch piernika oprószyć cukrem pudrem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Krem z mascarpone:

  1. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy.

Masa z suszonych daktyli:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły.
  2. Wystudzone daktyle przekroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem do postaci kremu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać kilka łyżek wody po moczeniu daktyli.

    Zobacz również: piernik z powidłami.

Komentarze

  1. Dzień dobry,
    przygotowałam w ten sposób przełożony piernik na tegoroczne Boże Narodzenie. Niestety, krem z sera po prostu skisł po dwóch dniach. Czy miała Pani podobne doświadczenie? Czy poleca Pani przechowywać ciasto w lodówce po przełożeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      krem z serka mascarpone nigdy nie był kwaśny, gdyż przełożony piernik przechowuję zawsze w lodówce. Przykro mi, że u Pani skwaśniał. Ciasta zwłaszcza przełożone kremem zawsze należy przechowywać w lodówce, zgodnie ze sposobem przechowywania artykułów spożywczych. Samego serka Pani raczej nie trzyma w temperaturze pokojowej, aby się nie zepsuł.
      Piernik przechowywany w lodówce jest dobry, a może i jeszcze lepszy nawet po tygodniu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *