Śledź z żurawiną

ryba-z-warzywami

Dziś robimy małą przerwę od słodkich przepisów i na chwilę przenosimy się do przystawek. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu będzie pyszna rybka, jedna z najbardziej popularnych na świątecznym stole, czyli śledź. U nas na Boże Narodzenie śledź występuje w różnych postaciach i smakach, bo bardzo go lubimy. Tym razem jest to śledź z żurawiną.  Lekko słonawa ryba przykryta kołderką z cebuli i żurawiny uduszonych w soku pomarańczy będzie idealnym daniem na wigilijny stół.

Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:





Śledź z żurawiną
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie
Składniki:
  • 6 filetów śledziowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól morska
  • czarny mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła




Wykonanie:
Około 5 godzin przed przygotowaniem śledzi żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy żurawinę wraz z sokiem, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy duszoną cebulą z rodzynkami, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.





Komentarze