Świąteczne pierniczki

By tradycji stała się zadość oto moje świąteczne pierniczki

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲


Piekę je każdego roku przed świętami i wydawało mi się,że mój stary niezawodny przepis jest doskonały i najlepszy póki w zeszłym roku nie odkryłam tego. Pierniczki wychodzą mięciutkie od pierwszych chwil po wyjęciu z piekarnika do ostatniego zdjętego z choinki.










  1 kg mąki pszennej (użyłam szymanowskiej typ 480)
250 g masła
400 g miodu prawdziwego
8 żółtek
3 białka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
200g kwaśnej śmietany
40 g przyprawy do piernika

Masło roztopić z miodem ,dodać przyprawę do piernika,wymieszać i przestudzić.
W misce wymieszać mąkę z kakao, osobno w kubku sodę ze śmietaną.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę stopniowo, dodawać po jednym żółtku. Ubite jaja dodać do miski z mąką,następnie wlać przestudzony miód z masłem,na koniec śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszać wszystko. Masa może wydawać się rzadka,ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w chłodne miejsce minimum na 12 godzin (ja zrobiłam ciasto wieczorem a następnego dnia dopiero koło południa piekłam pierniczki).
Gotowe schłodzone ciasto będzie zwarte i łatwe w wałkowaniu. Należy podzielić je na kilka części i kolejno wałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm podsypując niewielką ilością mąki.
 Foremkami wykrawać dowolne kształty pierniczków. Wykrawane pierniczki układać na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temp. 190*C. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować.











Do dekoracji pierniczków zrobiłam lukier królewski używając cukru pudru Kupiec

lukier królewski:
1 białko
1 szklanka cukru pudru  Kupiec
kilka kropli dowolnego aromatu ale nie jest to konieczne

Białko ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier puder.
Miksować 10 minut do uzyskania lśniącej masy.
Gotową masę cukrową przełożyć do rękawa cukierniczego bądź też woreczka z końcówką zakończoną małą dziurką i przystąpić do dekoracji pierniczków. 
Lukier królewski potrzebuje trochę czasu by dobrze zastygnąć.











Komentarze

Popularne posty