Pierniczki sweterkowe
Święta tuż tuż, więc najwyższy czas pomyśleć o pierniczkach. Podsyłam więc dziś świetny przepis na pyszne, pulchne i mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki w pięknych czekoladowych sweterkach. Ozdabianie jest bardzo proste, wystarczy roztopić dwie kontrastujące kolorem czekolady i rozmazać je efektownie za pomocą małej wykałaczki na naszych świątecznych ciasteczkach. Nawet jeśli wzór wyjdzie nam nierówny to nic nie szkodzi, gdy polewa zaschnie i ułożymy wszystkie pierniczki w jednej misce i tak będą wyglądać bardzo efektownie.
Składniki:
- Pierniczki:
1/2 kg mąki + mąka do podsypania
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki kakao
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200g miodu
125g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół)
100g białej czekolady lub lukru
kilka łyżek mleka
*** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość ***
*** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier a potem żółtka, jeszcze chwilę miksujemy ***
*** Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy kakao, mieszamy ***
*** Do mąki dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje ***
*** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) i za pomocą foremek wykrawamy pierniczki ***
*** Gotowe pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce ***
*** Gdy pierniczki całkowicie wystygną przygotowujemy polewy czekoladowe. W osobnych garnuszkach rozpuszczamy czekolady z kilkoma łyżkami mleka, mieszamy. Dodajemy tyle mleka, aby polewy były płynne ale dość gęste ***
*** Pierniczki moczymy w jednej wybranej polewie, a z drugiej polewy robimy cieniutkie paseczki w niedużych odstępach. Następnie za pomocą wykałaczki przeciągamy przez całą długość pierniczka, tak aby rozmazać polewy i stworzyć ładny wzorek ***
*** Polewy możemy stosować naprzemiennie, część pierniczków możemy zamoczyć w jasnej czekoladzie i wykonać ciemny wzorek, a pozostałe odwrotnie ***
*** Gotowe pierniczki odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ