Składniki na blachę o wymiarach 24×36 cm.
Składniki:
Masa budyniowa:
- 0,5l mleka
- kostka masła (200 g)
- 6 łyżek cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- puszka masy krówkowej (kajmak)
- 500g herbatników
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Przygotować masę budyniową. 300ml mleka zagotować, a pozostałe wymieszać z cukrem i mąkami. Powstałą „mieszaninę” dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zrobi się gęsta masa. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać po łyżce ostudzonej masy.
2. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzać ją na ogniu w kąpieli wodnej) i przykryć następną warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
3. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając śmietan-fixy, cukier puder i cukier waniliowy. Wyłożyć masę śmietanową na herbatniki. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki, aby herbatniki zrobiły się miękkie.
Na masę krówkową proponuję krakersy zamiast herbatników. Świetnie przełamują słodycz i 3BIT jest jeszcze smaczniejszy☺