Menu Zamknij

Chińska patelnia

Bardzo powszechnym daniem, jeżeli chodzi o ryż i warzywa jest potrawa tak zwana „chińska patelnia”. Jadłam ją przebywając na wczasach nad morzem. Często kupowaliśmy sobie taki „kubełek” z ryżem i spacerowaliśmy po mieście. Wspominając letnie czasy, postanowiłam sama spróbować zrobić coś podobnego w domu. I stąd mój dzisiejszy przepis, muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie do dawnych smaków wakacji i na pewno zdrowiej, bo wiemy co włożyliśmy na patelnię, a później na talerz. 🙂

Składniki:
  • 2 torebki ryżu brązowego
  • 40dag polędwicy wieprzowej lub filetu z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 15dag kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki oleju
  • cebula
  • marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, imbir, cukier

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko. 
2. Mięso pokroić na małe kawałki, zalać sosem sojowym wymieszanym z obranym i roztartym czosnkiem. Odstawić na 15 minut. 
3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski. Kapustę poszatkować. Cebulę i marchew obrać, pokroić w małą kostkę.
4. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa, podsmażyć, następnie zdjąć z patelni. Wlać resztę oleju, podsmażyć na nim kawałki mięsa, dodać ryż i warzywa, wlać bulion, zagotować. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku przyprawami. 

Opublikowany wObiad

3 Komentarze

  1. Pingback:Makaron po azjatycku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *