24.02.2013

Dietetyczne muffinki

Dietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli). Tym razem w wersji marchewkowej. :)



Dietetyczne muffinki marchewkowe 
z fasoli

PRZEPIS
/inspiracja: link/

Print Friendly and PDFTemperatura pieczenia: 200ºC   
Czas pieczenia: 30-35 min.

Składniki
  • 1 puszka bialej fasoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki zarodków pszennych *
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników)
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
  • 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku)
  • 1-1,5 szkl. startej marchewki
  • orzechy włoskie
* można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :)
  2. Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie.
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego.
  4. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc).

Smacznego

4 komentarze:

  1. takie muffinki to samo zdrowie , czyli sama przyjemnośc bez skutków wyrzutów sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wyciągnęłam muffinki z piekarnika ;) ślicznie pachnie, nie wiem czy moja słaba silna wola pozwoli mi "nie jeść ich od razu i odstawić na kilka godzin" :P chyba muszę wyjść z domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mozna upiec w formie ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewka ma być starta na jakich oczkach?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl