Menu Zamknij

Pałki z kurczaka w miodowo-pikantnej marynacie

Danie, które dzisiaj przygotowałam praktycznie robi się samo. Wystarczy kupić mięso, zrobić marynatę, natrzeć nią kurczaka, wstawić do lodówki, a następnie upiec.Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki, aromatyczny, a mięso łatwo odchodzi od kości. Najlepsza w tym wszystkim jest przypieczona i chrupiąca skórka. Idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad! 🙂

Składniki:
  • ok. 1 kg pałek z kurczaka (mogą być ćwiartki)
Marynata:
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól


Przygotowanie:
1. Pałki umyć, osuszyć (jeżeli mamy ćwiartki to podzielić na części), skórę naciąć w kilku miejscach i delikatnie posolić. 
2. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso natrzeć dokładnie marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec. Przykryć i odstawić na około 30 minut (może być na całą noc do lodówki). Jeżeli została nam marynata to przelać wszystko do kurczaka. 
3. Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Następnie odkryć i zapiekać jeszcze 15-20 minut do zrumienienia. W międzyczasie mięso obrócić.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *