Menu Zamknij

Sałatka meksykańska

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolorową, wieloskładnikową i chrupiącą sałatkę meksykańską. Robi się ją bardzo szybko z ogólnie dostępnych składników, a dodatek sosu Tabasco lub chili dodaje jej pikanterii. Doskonale sprawdzi się na każdym stole imprezowym i nie tylko! 🙂

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka lub indyka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (60 g po odsączeniu)
  • 1 mała puszka kukurydzy (60 g po odsączeniu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu Tabasco lub pikantnego sosu chili
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
4. Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki.
5. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do pozostałych składników.
6. Do miseczki przełożyć ryż i mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem, dodać sos Tabasco lub sos chili. Całość dodać do sałatki i wymieszać. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Sałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Unknown

    hmm..mozna napisac meksykanska tylko skladniki podobne ale bedac w Meksyku kazda salatka zawiera Cilantro- koriander, czyli meksykanska pietruszke ktora nadaje specyficzny smak dla mnie bez niej salatka nie jest meksyknaska:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *