W kuchni polskiej jest wiele przepisów na pyszne i sycące zupy. Jedną z nich jest krupnik, której nazwa wzięła się od „krupy”, czyli kaszy jęczmiennej. Jest to zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem włoszczyzny, a jej gęstość zależy od tego, ile dodamy kaszy. Krupnik najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem. 🙂
Składniki:
- około 400 g żeberek wieprzowych
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (około 1/4)
- kawałek pora
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żeberka umyć, włożyć do garnka. Wlać około 2 i 1/2 litra wody. Wstawić na gaz, zagotować. Łyżką cedzakową pozbierać szumowiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć na talerz.
2. Warzywa (oprócz cebuli) umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru mięsnego. Gotować na wolnym ogniu. Następnie dodać kaszę. Gotować, aż kasza i warzywa zmiękną. Żeberka obrać, pokroić i dodać do zupy.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie przełożyć do gotującej się zupy.
4. Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.