Menu Zamknij

Krupnik

W kuchni polskiej jest wiele przepisów na pyszne i sycące zupy. Jedną z nich jest krupnik, której nazwa wzięła się od „krupy”, czyli kaszy jęczmiennej. Jest to zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem włoszczyzny, a jej gęstość zależy od tego, ile dodamy kaszy. Krupnik najlepiej smakuje z ulubionym pieczywem. 🙂

Składniki:
  • około 400 g żeberek wieprzowych
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (około 1/4)
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:
1. Żeberka umyć, włożyć do garnka. Wlać około 2 i 1/2 litra wody. Wstawić na gaz, zagotować. Łyżką cedzakową pozbierać szumowiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso wyjąć na talerz.
2. Warzywa (oprócz cebuli) umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru mięsnego. Gotować na wolnym ogniu. Następnie dodać kaszę. Gotować, aż kasza i warzywa zmiękną. Żeberka obrać, pokroić i dodać do zupy.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie przełożyć do gotującej się zupy. 
4. Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *