Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- około 300 g filetu z piersi kurczaka
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 30 g sera parmezan lub innego żółtego
- mąka do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
2. Boczek pokroić w kostkę.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
4. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Pokroić na mniejsze części. Obgotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie odcedzić.
5. Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek. Smażyć do wytopienia tłuszczu (jeżeli boczek jest chudy to dodać 2 łyżki oleju). Następnie dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Całość przesunąć na bok patelni i dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Wlać śmietankę, dodać szparagi i smażyć na małym ogniu około 6-7 minut. Następnie dodać starty, żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę podsmażyć, aż sos zgęstnieje.