Menu Zamknij

Spaghetti a’la Carbonara z zielonymi szparagami

Szparagi nie należą chyba do zbyt popularnych warzyw w naszym kraju. Jedni je uwielbiają, a dla innych mogłoby ich nie być. Moja rodzina należy do tych pierwszych, ale zazwyczaj jadaliśmy szparagi białe. Jednak od kiedy posmakowaliśmy zielonych to goszczą one zdecydowanie częściej na naszym stole. Dzisiaj mam dla was przepis na zielone szparagi w sosie a’la Carbonara. Ja na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i mam nadzieję, że wy też. 😉 

 Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • około 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 30 g sera parmezan lub innego żółtego
  • mąka do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
2. Boczek pokroić w kostkę.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
4. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Pokroić na mniejsze części. Obgotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie odcedzić.
5. Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek. Smażyć do wytopienia tłuszczu (jeżeli boczek jest chudy to dodać 2 łyżki oleju). Następnie dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Całość przesunąć na bok patelni i dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Wlać śmietankę, dodać szparagi i smażyć na małym ogniu około 6-7 minut. Następnie dodać starty, żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę podsmażyć, aż sos zgęstnieje.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *