Rafaello

Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 szklanki mleka
100 g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1/2 kieliszka spirytusu
3/4 szklanki cukru pudru

Zasmażka:
1 czubata łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych

Do nasączenia:
1/2 szklanki przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
1 kieliszek wódki

1 słoik konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, miksując dodać żółtka. Wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 30 minut w temp.170 st C.

1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać budyń, cukier waniliowy i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.

Ostudzony biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą. Miękkie masło utrzeć, dodać cukier puder, a potem po łyżce budyń kokosowy. Na końcu wlać spirytus.

Na biszkopcie rozsmarować krem. Masło rozpuścić, dodać cukier puder i wiórki, podsmażyć na złoty kolor. Wystudzone wiórki wysypać na wierzch ciasta. Schłodzić.

rafaello

3 uwagi do wpisu “Rafaello

  1. Kochana Kasiu
    U mnie „Rafaello”, to zawsze popisowe ciasto na uroczystości rodzinne, także w firmie torta🍰
    Pracochłonny przepis, ale warty wykonania.
    Smacznie pozdrawiam 🍵🏵️😀

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz