Pyszne
kruche ciasteczka z czekoladą oraz pysznie czekoladowym wnętrzem, smakują
zawsze i wszystkim
Składniki:
300g mąki
tortowej Orkiszowej Basia
100g cukru
150g masła
2 żółtka
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
aromat
pomarańczowy
krem
czekoladowy typu nutella
gorzka czekolada
posiekana nożem w drobną kostkę
Porada:
Przygotowanie
ciastek należy rozpocząć od przygotowania kremu do nadziania ciastek. Za pomocą
2 łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do
zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i
nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek.
Przygotowanie:
Masło
rozpuścić w garneczku, wystudzić.
Do miski wsypać
mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia.
Dodać masło
a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Najpierw w
misce wszystko wymieszać następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto do
całkowitego połączenia składników.
Gotowe ciasto
rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami
papieru do pieczenia na grubość około 5mm.
Przy pomocy
szklanki wycinać z ciasta kółka, na każdym układać zamrożoną kulkę nutelli, całość zrolować
dłońmi w kulkę.
Ciasteczka
układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W każdą kulkę
ciasta wcisnąć po kilka kawałeczków wcześniej posiekanej czekolady.
Piec w
nagrzanym piekarniku w 180stopniach na środkowej półce piekarnika przez 12-15
minut na rumiano.
Sugeruję aby przygotować ciasteczka z podwójnej
porcji, ponieważ szybko znikają z talerza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz