Toruńskie pierniczki – mięciutkie i przepyszne


Toruńskie pierniczki – mięciutkie i przepyszne

Szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz mięciutkie od razu po upieczeniu ciasteczka świąteczne.  Ich przygotowanie zajęło mi około godzinki.Po wystygnięciu pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą lub ozdobić w dowolny sposób. Palce lizać!

 

 

Składniki:

4 szklanki mąki

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

3 łyżki miodu

125g masła

50g drożdży

 

*** W garnuszku rozpuszczamy masło i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże ***

*** Wszystko mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystygnięcia ***

*** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika ***

*** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka ***

*** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk ***

*** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra ***

*** Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki ***

*** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut ***

*** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków. Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować lub polać czekoladą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE