niedziela, 8 grudnia 2019

Gołąbki panierowane


Taki mały eksperyment, a nadaje gołąbkom nowego, smakowego wymiaru.








Składniki: 



1 kapusta (u nas cool wrap)
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
200 g sera gouda
3 cebule
1 łyżka masła ghee
150 g ryżu basmati
1 pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
300 g mąki
400 g bułki tartej
4 jajka
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
Surówka
1/2 sałaty lodowej
150 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
100 ml sosu pomidorowego
Przygotowanie:

Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy.

Posiekaną cebulę i starte pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu.



Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki.



Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część.



Na każdy liść układamy farsz i zawijamy.



Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C.



Studzimy.



Obtaczamy w mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej.



Smażymy na rumiano.



Podajemy na surówce z sałaty lodowej.



Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz