Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku)

przez Zuzanna
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku)

Pachnący korzennymi przyprawami świąteczny piernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Dziś przedstawiam Wam trochę inną wersję tego ciasta – aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi leżakować. Możecie przygotować go na ostatnią chwilę, szczególnie, że przepis jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie. Zamiast brązowego cukru, możecie dodać do piernika stewię lub erytrol, a także zastąpić całą mąkę pełnoziarnistą.

Bardzo lubię przygotowywać ciasta z oliwą, ponieważ dzięki temu są one bardziej wilgotne. Do ciast sięgam zawsze po oliwę Monini Delicato. Oliwa oraz starta marchewka w tym cieście sprawiły, że nie jest ono suche, tylko miękkie i przyjemnie sprężyste. Serdecznie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, ponieważ piernik pachnie i smakuje cudownie!

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku)

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie – przepis krok po kroku

➤czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenie
w 1 porcji: 267 kcal, B 5,7 g, W 30,8 g, T 13,3 g

 

Składniki / na keksówkę 21 na 11 cm – 12 porcji:

na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 110 g cukru trzcinowego – można zamienić na ksylitol lub erytrol
  • 6 łyżek oliwy Monini Delicato
  • 1 marchewka 140 g, starta na tarce o dużych oczkach
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g pokrojonych suszonych śliwek

na polewę czekoladową:

  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 100 ml śmietanki 30% – kremówki
  • 1 łyżka miękkiego masła

wiórki kokosowe do posypania
jeśli lubicie, możecie piernik przełożyć też powidłami lub marmoladą

 

Przygotowanie świątecznego piernika marchewkowego:

1. W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

2. W drugiej misce umieść jajka, miód, cukier trzcinowy oraz oliwę. Zmiksuj przy pomocy ręcznego lub stacjonarnego miksera.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

3. Teraz dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj. Ja wolałam przesiać je przez sitko, ponieważ kakao miało małe grudki.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

4. Do masy dodaj startą na tarce marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz suszone śliwki i ponownie zmiksuj do połączenia.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciasto jest gęste i klejące. Wyrównaj wierzch przy pomocy łyżki.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Następnie pozostaw je, aby ostygło.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

7. W rondlu zagotuj śmietankę. Zdejmij ją z ognia, dodaj czekoladę oraz masło. Po chwili wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, aż otrzymasz gładką polewę (warto mieszać rózgą lub silikonową łopatką).

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

8. Polewą posmaruj piernik, a następnie posyp go wiórkami kokosowymi. Odstaw ciasto i poczekaj, aż polewa zastygnie.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie

Rada: Jeśli chcesz, możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub konfiturą owocową. Oczywiście robimy to przed nałożeniem polewy czekoladowej, gdy tylko ciasto ostygnie. Ja wolę wersję bez konfitury, za to do środka dałam suszone śliwki.

Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku)

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy