środa, 4 grudnia 2019

Brownie z malinami


Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być lekko wilgotny (może się Wam wydawać, że brownie z wierzchu jest lekko niedopieczone, ale takie powinno być). Jak dla mnie - maliny i czekolada to idealne połączenie smaków. Poniższe brownie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Zachęcam do pieczenia. 


Składniki:
3 jajka (rozmiar L)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 szklanki drobnego cukru (100 g)
4/5 szklanki mąki pszennej (około 110 g)
200 g malin (mrożonych NIE trzeba odmrażać!)


W małym garnku rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Całość dokładnie ze sobą połączyć i lekko przestudzić. Jajka wbić do miski i wymieszać z cukrem. Następnie wsypać przesianą mąkę i wlać masę z rondelka. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec w 165°C przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).

Etapy przygotowywania ciasta

Ciasto przed i po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz