Lekki dżem dyniowy pomarańczowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, to doskonały pomysł na prezent nie tylko świąteczny. Ponieważ jest bardzo lekki, świetnie pasuje nie tylko do chrupiącej bułki, ale także jako dodatek do deserów.
Lekki dżem dyniowy pomarańczowy jest naprawdę pyszny. W tym roku zrobiłam sporo słoiczków z takim dżemem, przydadzą się na zimowe śniadania i pyszne desery. Przygotowanie tego dżemy nie zabiera dużo czasu, a że dynia dostępna jest w sprzedaży dość długo, to można go robić na bieżąco, po kilka słoiczków.
Nadchodzące święta to czas, kiedy szukamy pomysłów na prezenty dla najbliższych, a ja jestem zwolenniczką upominków przygotowanych własnoręcznie. Niewątpliwie żyjemy w czasach, kiedy sklepy wypełnione są wszystkim o czym można zamarzyć. Kupić prezent nie jest trudno, ograniczają nas tylko finanse, jednak kupowanie to – według mnie – w wielu przypadkach pójście na skróty. Chociaż nie zawsze będzie na miejscu ofiarowanie „czegoś domowego”, jednak dla cioci, babci czy przyjaciółki można przygotować na przykład koszyczek z domowymi konfiturami, dżemami czy nalewkami. Bez wątpienia do takiego koszyczka warto włożyć domowy dżem dyniowo-pomarańczowy.
Lekki dżem dyniowy pomarańczowy – przepis
Składniki na 4-5 słoiczków*:
- 4 pomarańcze
- 3 szklanki puree z dyni
- 300-330 g cukru (1 i 1/2 szklanki)
- około 370 ml wody (1 i 1/2 szklanki)
- 1 większa cytryna
- 4 cm średniej grubości świeżego imbiru
- 1 i 1/2 łyżeczki goździków
- 2 gwiazdki anyżu
Lekki dżem dyniowy pomarańczowy – jak zrobić
- Pomarańcze dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
- Obkroić je ostrym nożem ze skóry, wykrawając jednocześnie albedo, czyli białą błonkę. Ze skórek również odkroić białe części, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki lub drobną kostkę.
- Skórki przełożyć do garnka, zalać wodą i na niewielkim ogniu obgotować przez około 3-4 minuty. Wodę odlać, a skórki ponownie zalać świeżą wodą i ponownie gotować przez 3-4 minuty. Wodę odlać kolejny raz.
- Do skórek wsypać cukier i wlać połowę wody, dodać goździki, anyż i na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut.
- Obrane ze skóry pomarańcze przekrawać na pół, ze środka usunąć podłużną białą błonkę, a pomarańcze pokroić w średniej wielkości kawałki. Przełożyć do garnka ze skórkami, wlać drugą połowę wody i gotować przez około 10 minut – na niewielkim ogniu i pod przykryciem.
- Na końcu dodać puree z dyni i ponownie gotować przez kilka minut. Można gotować dłużej, aby dżem odparował wodę i stał się gęstszy, ale należy pamiętać o mieszaniu, aby nic nie przepaliło się.
- Ponieważ goździki i anyż z czasem dodają coraz więcej smaku i aromatu, można z dżemu je wyjąć lub pozostawić w zależności czy lubimy mocno aromatyczne przetwory, czy mniej.
*Z podanego przepisu wychodzi około 2 litry dżemu.
Jak zrobić puree z dyni na dwa sposoby – krok po kroku
Sposób pierwszy – dynia pieczona
- Dynię umyć dokładnie i osuszyć.
- Ostrym nożem, układając uprzednio dynię stabilnie na desce do krojenia, pokroić ją na mniejsze kawałki – tak jak się odrywa cząstki pomarańczy.
- Dużą łyżką wydrążyć środek z pestkami.
- Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃.
- Na papierze układać kawałki dyni razem ze skórką.
- Dynię piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków.
- Po upieczeniu wystudzić i łyżką oddzielać miąższ od skóry.
- Upieczony miąższ jest gotowy do dalszej obróbki.
Sposób drugi – dynia gotowana
- Dynię umyć i osuszyć.
- Ułożyć stabilnie na desce i ostrym nożem pokroić na mniejsze cząstki.
- Łyżką wydrążyć środek z pestkami.
- Kawałki dyni obrać ze skóry. Skóra jest twarda, więc należy robić to ostrożnie, aby nie skaleczyć się.
- Obraną ze skóry dynię pokroić na mniejsze kawałki. Czym mniejsze, tym szybciej dynia ugotuje się.
- Do garnka wlać niewielką ilość wody, wystarczy tyle, aby była ok. 2 cm od dna.
- Do wody włożyć kawałki dyni.
- Dynię gotować na niewielkim ogniu (pod przykryciem najlepiej) aż zmięknie.
- Dynia jest gotowa do dalszej obróbki.
Szukasz pomysłu na inne jadalne prezenty?
Sprawdź co jeszcze możesz przygotować w swojej kuchni [kliknij w obrazek, aby otworzyć wpis]