Słodka beza

Ciasto, które zrobiło furorę na niejednym przyjęciu.
 Przepyszne! Herbatniki, pianka, kajmak i słodkie bezy. Zrobisz błyskawicznie!
Nie  pożałujesz.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • herbatniki kakaowe, ok. 250 g
  • 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 puszka (400 g ) masy kajmakowej
  • bezy, ok. 16 szt.
Sposób przygotowania:
1. Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę. Ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Następnie wyłożyć masę i przykryć kolejną warstwą ciastek. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Wierzch ciasta udekorować bezami.
3. Całość wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki, aby ciasto całkowicie stężało.

1 komentarz:

  1. rzeczywiscie bardzo prosty przepis i smakuje znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń