Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne Pancakes

No to mamy wreszcie grudzień, nie wiele czasu pozostało na świąt Bożego Narodzenia i jest to najbardziej odpowiedni czas, by pomyśleć o świątecznym menu. Przyznacie przecież, że jest to magiczny i wyjątkowy okres i należy go celebrować już od pierwszego posiłku jakim jest śniadanie. 
Zazwyczaj świąteczne śniadanie bardziej kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy i rzadko widuję przepisy na śniadania bożonarodzeniowe. Mam więc dla was taką propozycję, która ucieszy zarówno fanów czekolady, pierników i kuchni amerykańskiej jak i również tych którzy nudnym kanapkom powiedzą w tym roku stanowcze nie. Raz w roku możecie zaszaleć i podać  na śniadanie świąteczne obłędnie puszyste i aromatyczne panacakes, Tak, tak nie ma w tym krzty  żartów itp. Namawiam wam was do wszelkich odstępstw i jeśli nie podpasuje wam okoliczność świąteczna, to zróbcie prezent Mikołajkowy waszym pociechom. 

By wasze danie przybrało świątecznej oprawy zajrzyjcie koniecznie na stronę : http://ambition.pl.. Znajdziecie tam wiele inspiracji a także te cudne złocone łyżeczki deserowe, które jakże pasują do najznamienitszych okazji. 






Składniki na ok 8-10 szt: 

140 g mąki tortowej typ 450
30 g ciemnego kakao 
60 g jasnego cukru trzcinowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu, mielonych goździków i mielonego imbiru
1 duże jajko (L)
350 ml maślanki
starta skórka z 1/2 pomarańczy 
2 łyżeczki roztopionego masła 

Ponadto : 
100 g kremowego serka 
skórka z cytryny 
1 łyżka cukru kokosowego 
1 banan
wiórki kokosowe 
maliny i zioła do przybrania 
kolorowe małe pianki 


Wykonanie : 
1. W dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki dokładnie przesiewając przez sitko. Mieszamy. 
2. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z rozbełtanym wcześniej jajkiem oraz przestudzonym masłem. 
3. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do otrzymania gładkiej dość gęstej masy. 
4. Ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Następnie rozgrzewamy patenię i smażymy placki po 2 minuty z każdej strony. 
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek z odrobiną cukru cytryny, pokrojony w plasterki banan i maliny. 

Smacznego.



Komentarze

  1. Bardzo piękne! I takie świąteczneeee... Już czuć święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są bardzo smaczne. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam typowych pankejków. Może czas spróbować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pankejki w takim wydaniu? jeszcze nie jadłam :) muszę koniecznie zrobić i to nie tylko w święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia takie, że świątecznie i ślinka sama cieknie...Myślę, że wypróbuję przepisy, bo to alternatywa od tradycyjnego menu. Smak wanilii z czekoladą, mniam, mniam..

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie! Zawsze zastanawiałam się jaka jest różnica pomiędzy naleśnikami prócz grubości :O

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak tort :) Uwielbiamy ten rodzaj naleśników i często robimy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Limonka- kandyzowana skórka.

Yum Czasem dekoracja wypieku bardzo mocno wpływa na jego ogólną prezentację. Szczerze mówiąc ja nie wyobrażam sobie żadnego deseru bez "przybrania". W domu mam szafkę w której jedna półka zastawiona jest posypkami, krokantami, tartą czekoladą i innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji wybrałam limonkę, Ogólnie rzecz ujmując to skórka miała piękny ciemnozielony kolor, ale pomimo długiego gotowania w karmelu była twardawa. Mnie ...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Francuskie przekąski z konfiturą z pijanej czerwonej cebuli i serem brie

Dziś wykwintnie i po francusku.  Czasem trzeba próbować nowych rzeczy, lub odczarowywać dania, czy produkty, które jak dotąd wam nie smakowały. Ja odważnie podjęłam takową próbę, przy okazji testowania sera typu brie. Ser ten był jednym z tych produktów, które znajdowały się w paczce ambasadora marki ALDI.  Od dziecka nienawidziłam serów typu pleśniowe, choć wielokrotnie miałam okazję na ich spróbowanie. W rodzinie mam dwie miłośniczki tych serów, więc do przetestowania pozostawiłam sobie jedno opakowanie. Długo nie musiałam kombinować, by wiedzieć do czego je wykorzystam. I tak oto powstały małe, tarteletki z ciasta francuskiego z domową konfiturą z czerwonej cebuli i serem typu brie. Konfitura ma charakter, bo podrasowałam jej smak dobrej jakości whiskey, i dzięki temu całość to eksplozja smaków. Nie będę nic więcej pisać zapraszam po przepis.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego  Na konfiturę 2 średnie czerwone cebule...

Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody Na nadzienie :  5 jabłek ...

Trufle makowe z bakaliami aromatyzowane kwiatem pomarańczy

W temacie karnawału mam dziś dla was propozycję na przekąskę. Trufle uwielbiam, a te które dzisiaj dla was przygotowałam to poezja smaku i aromatu. Podstawą trufli jest mak a raczej masa makowa ( u mnie domowa). Dodatkowo by trufle dobrze smakowały użyłam orientalnej wody pomarańczowej oraz aromatyzowanej czarną liściastą herbatą typu Earl Gray masą daktylową. By masy było więcej i lepiej się kleiła dodałam syropu klonowego oraz rodzynek. Moja córka rozkochała się w tych truflach i nie będzie przesadą jeśli powiem, że są idealną propozycją dla dzieci na karnawałową domówkę.  Składniki :  250 g zmielonego maku  150 g daktyli bez pestek  15 g rodzynek  2 łyżki syropu klonowego  1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy  50 g wiórków kokosowych  szczypta cynamonu  20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g kakao ciemnego  150 ml naparu z herbaty Wykonanie :  1. Herbatę zaparzamy i przelewamy ciepły...

Łączna liczba wyświetleń

668,275