Chleb na białkach z ziarnami i białym serem

Chleb na białkach z ziarnami i białym serem


To jest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze sporo. Można wykorzystać białka mrożone, które wcześniej musicie rozmrozić. Dodatek białego sera powoduje, że chleb jest wilgotny i świeży dłuższy czas. Ten chleb pasuje do wszystkich dodatków, tych na słodko i tych wytrawnych, doskonale smakuje z samym masłem. Przepis jest na keksówkę. Moja jest o wymiarach mierzonych od góry 14 x 32 cm, jest ona nieco szersza i niższa niż tradycyjna, ale nie ma to znaczenia, ponieważ w tradycyjnej piecze się tak samo.

Co potrzeba:

  • 300 g białego sera tłustego w kostce,
  • 130 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 8 białek jaj (L) Mogą być rozmrożone
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 30 g pestek z dyni (łuskanych),
  • 20 g pestek słonecznika (łuskanych),
  • 15 g ziaren sezamu


Wykonanie:

Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra – dół. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, razem z papierem przekładamy na złożoną ściereczkę. W ten sposób chleb przestygnie a skraplająca się para wsiąknie w ścierkę. Zaraz po wyjęciu chleba skórka będzie twarda jednak po chwili zrobi się delikatna. Wystudzony zawijamy w papier do pieczenia i ściereczkę. Trzymany w ten sposób zachowa długo świeżość.

Smacznego :))

biały ser, proszek do pieczenia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, białka jaj

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1