sobota, 30 listopada 2019

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem




Na finał listopadowej edycji Mąki Basi pojawiły się tym razem przepyszne,  aromatyczne naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3

Składniki na ciasto naleśnikowe: 

1 szklanka mąki Basia Wrocławska
1,5 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku

Przygotowanie:
Do miski wbić jajka, dodać sól i roztrzepane jajka przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę mąki.
Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły.

Składniki na farsz

1op. mrożonego  szpinaku, liście
250 g sera ricotta
1 kulka sera mozzarella 125g
1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku

Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak chwilę podsmażyć na 2 łyżkach masła aż straci surowość. Do wystudzonego szpinaku dodać ser ricotta, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać przy pomocy widelca. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i znów wszystko wymieszać.

Składniki na sos beszamelowy

2 łyżki mąki Basia Wrocławska
Około 0,5 litra mleka
50 g masła
gałka muszkatołowa do smaku
sól i biały mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
W garnku rozpuścić  masło, a następnie dodać mąkę. Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszać. Dodać mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadzić do powstania kremowego sosu. 

Dodatkowo
Twardy ser grana padano

Faszerowanie naleśników:

Na każdym naleśniku rozprowadzić  łyżkę sosu beszamelowego oraz szpinakowego farszu. Naleśnik złożyć jak krokiet. Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadzić kilka łyżek beszamelu. Ułożyć naleśniki jeden obok drugiego. Polać naleśniki pozostałym sosem i posypać je startym serem.
Piec naleśniki 15 minut na środkowej półce piekarnika następnie włączyć opcję grilla i podpiec naleśniki aż się apetycznie zrumienią.







3 komentarze:

  1. Pysznie! Uwielbiam szpinak pod każdą postacią :) i do tego te sery! Niebo! :D
    Serdecznie zapraszam do dodania przepisu do serowej akcji na durszlak.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł ja ostatnio zrobiłam zielone naleśniki ze szpinakiem zapraszam na blog fajne masz przepisy https://mojewyroby.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, z pewnością zajrzę pozdrawiam serdecznie

      Usuń