Czarne naleśniki z łososiem i serkiem podane z orzeźwiającą sałatką ze szpinaku, ogórków i koperku

Czarne naleśniki z łososiem i serkiem podane z orzeźwiającą sałatką ze szpinaku, ogórków i koperku

Warto czasem zamienić zwykłe danie i codzienny posiłek w domowe wydarzenie oraz stworzyć potrawę, która zostanie w pamięci na długo. W taki sposób powstały te nietypowe naleśniki, wypełnione wędzonym łososiem i kremowym farszem, bogatym w białko. Dodatkiem jest orzeźwiająca sałatka na bazie szpinaku, ogórka i koperku, która idealnie komponuje się z czarnymi naleśnikami 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wsyp do miski mąkę, sól, dodaj jajka, 2 łyżki oleju, odrobinę barwnika spożywczego i kilka łyżek mleka. Miksuj lub użyj trzepaczki.
  2. Dodawaj stopniowo resztę mleka cały czas miksując, tak, żeby masa była gładka.
  3. Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw na blacie kuchennym na pół godziny.
  4. Rozgrzej patelnię teflonową i smaż na niej naleśniki. Powinny wyjść świetnie bez dodawania oleju na patelnię, bo został wcześniej dodany do ciasta. Gdyby jednak przywierały na twojej patelni, możesz wlać na patelnię odrobinę oleju.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • czarny barwnik spożywczy

Wykonanie

  1. Ser zmiksuj w blenderze z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny.
  2. Dodaj 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu, wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę.
  3. Łososia pokrój na kawałki o wielkości 1,5 cm x 1,5 cm i wymieszaj z masą serową.
  4. Wypełnij farszem ciepłe naleśniki i wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki

  • 120 g białego sera – najlepiej naturalny, homogenizowany bez cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  1. Szpinak umyj. Oderwij zbyt długie ogonki.
  2. Ogórek obierz i pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
  4. Koperek umyj i posiekaj na kawałki o długości 1,5 cm.
  5. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 szczyptę soli i 2 szczypty czarnego pieprzu.
  6. Szpinak, ogórek, cebulę i koperek wymieszaj razem z sosem i wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki

  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 długi ogórek
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz