Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Wafle czekoladowe(proste i łatwe)

Nic tak dobrze nie smakuje, jak przygotowane same w domu wafle czekoladowe. Oczywiście w sklepie możemy kupić gotowe, ładnie zapakowane i tanie wafle czekoladowe. Ale warto przygotować takie wafelki w domu samodzielnie. Nic nie smakuje lepiej. Wafle czekoladowe to prosty i łatwy deser, który przygotowuje się przy tym bardzo szybko. Aby przygotować takie domowe wafle czekoladowe możecie zaangażować całą rodzinę. Domowe wafle czekoladowe to taki słodki powrót do smaków dzieciństwa. Takie wafelki z tego co pamiętam przygotowywała mi moja mama. Smakowały obłędnie. Postanowiłam odtworzyć ten smak. Nie było to łatwe, ale się udało. Ten przepis jest bardzo neutralny. Możecie zamieniać składniki i tworzyć swoje ulubione smaki wafli. Moim zdaniem jednak wafle czekoladowe przygotowane samodzielnie nie mają sobie równych. Są doskonałym deserem na każdą porę roku. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g margaryny
200 g małych, kwadratowych wafli
120 g cukru
100 ml wody
30 g kakao
Wodę, margarynę i cukier rozpuszczamy. Dodajemy kakao. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Trzy wafle przekładamy masa czekoladową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy czekoladowej i wafli. Chłodzimy co najmniej cztery godziny w lodówce. Gotowe wafle kroimy na pół. Dowolnie dekorujemy.
wafle czekoladowe, wafle, domowe wafle czekoladowe
wafle czekoladowe, wafle, domowe wafle czekoladowe
wafle, wafle czekoladowe, domowe wafle czekoladowe
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj