wtorek, 26 listopada 2019

Szybkie i tanie ciasto z gruszkami - bez użycia miksera


Ciasto, które przygotujecie w zaledwie kilka minut. Nie wymaga użycia miksera, a do jego przyrządzenia będzie potrzebować zaledwie kilka składników. Wystarczy przygotować gęste ciasto i wymieszać je z pokrojonymi gruszkami. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne w środku i ma chrupiące brzegi. 



Składniki na formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm:
5 twardych gruszek (1 kg - waga przed obraniem)
2 jajka (rozmiar L)
1/4 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 kostki masła (50 g)
szczypta soli




Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka i wlać mleko. Za pomocą rózgi wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aż do utworzenia gęstego, jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie za gęste to dolać do niego odrobinę mleka. Na sam koniec do surowego ciasta wsypać pokrojone gruszki i całość jeszcze raz wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem, wylać ciasta, a na wierzchu ułożyć plasterki masła (te 50 g). Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w 195°C (do zarumienienia i suchego patyczka). Kroić po ostudzeniu.


Etapy przygotowywania ciasta z gruszkami


4 komentarze:

  1. z podanych wyżej składników nie wyjdzie płynne ciasto, nie ma takiej opcji, to ciasto jest porażką, proszę o filmik wtedy uwierzę, że można

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wypróbowałaś przepis? Surowe ciasto powinno być gęste, a nie rzadkie.

      Usuń
  2. A co z masłem ? Nie pisze czy je rozpuścić i wlać do ciasta i kiedy ? Co wogole z nim zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest w przepisie. Masło (te 50 g) pokroić w plastry i dodać na wierzch ciasta. Podczas pieczenia roztopi się na wierzchu ciasta.

      Usuń