22 listopada

Domowa musztarda

Był już ketchup, chrzan, majonez, a tym razem domowa musztarda, Musztarda domowa nie jest trudna do zrobienia. To przepis, który możemy sobie sami przygotować. Zajmuje nie więcej niż 3 minuty.Poniższy przepis na musztardę domową możemy dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy.


Składniki:
6 łyżek stołowych gorczycy (białej, żółtej albo czarnej)
6 łyżek octu
1/3 szklanki wody
szczypta soli
szczypta cukru



Przygotowanie:
Gorczycę przelewamy wrzątkiem, odcedzamy. Następnie zalewamy octem i połową wody, którą przygotowaliśmy. Przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na minimum kilka albo kilkanaście godzin w chłodne miejsce, w tym czasie gorczyca napęcznieje. Możemy moczyć ją nawet przez całą noc. 

W końcowym etapie wkładamy ją do miksera i dodajemy pozostałe składniki, resztę wody ze szklanki oraz sól i cukier. Miksujemy, aż konsystencja będzie gładka. Przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger