piątek, 22 listopada 2019

Miękkie, puszyste bułki - bez wyrabiania ciasta


Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, a nie macie czasu na wyrabianie ciasta, to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników przygotujecie 12 dużych, miękkich i puszystych bułek, które długo zachowują swoją świeżość. Bułki po upieczeniu połączą się w jedną całość 😊 Świetnie smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Zachęcam do pieczenia.  


Składniki na 12 bułek:
(forma do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm)
3 szklanki mąki pszennej (450 g)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej (130 g)
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
1/2 szklanki letniej wody
1 szklanka ciepłego mleka
1/4 kostki masła (50 g)
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki zwykłego cukru

dodatkowo
1 białko
mak


Na samym początku przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać pokruszone, świeże drożdże i wsypać 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki cukru. Składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na kilka minut (w ciepłe miejsce), aż do wyrośnięcia rozczynu. Jajka wbić do szklanki i roztrzepać za pomocą widelca. Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać wodę, roztopione masło, jajka i rozczyn. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; ciasto będzie wyrastać około 1,5-2 godziny). Następnie ciasto przełożyć na blat. Krótko wyrobić i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek, który należy pokroić na 6 kawałków. Za pomocą dłoni uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie bułeczki przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. Na sam koniec podrośnięte bułki posmarować surowym białkiem i posypać makiem. Piec około 20 minut w 195°C (do zarumienienia i połączenia się bułeczek).  

Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego

Formowanie bułek

Bułki po 2 wyrośnięciu i po upieczeniu





Przepis STĄD

2 komentarze:

  1. A w którym momencie dodać wodę? Bo jest w składnikach, ale w wykonaniu już nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę dodajemy do suchych składników wraz z masłem, jajkami i rozczynem. Pozdrawiam.

      Usuń