Makaron z orientalnym musem dyniowym, czyli delikatne farfalle w jesiennym wydaniu

Makaron z orientalnym musem dyniowym, czyli delikatne farfalle w jesiennym wydaniu

Przepis na szybki obiad, który rozgrzeje w chłodny, listopadowy dzień. Kremowy, aromatyczny sos dyniowy powstał bowiem z purée z pieczonej dyni z dodatkiem przypraw orientalnych – kurkumy, kardamonu, kuminu, gałki muszkatołowej. Pieczona dynia świetnie się sprawdza jako baza sosu – dzięki niej jest bowiem gęsty i mięsisty, ma też wyraźny, lekko słodki smak. Jako dodatek do dania wybrałam makaron – użyłam farfalli, czyli kokardek, ale śmiało możecie wybrać do tego dania swój ulubiony kształt.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zacznij od upieczenia dyni – nie obieraj jej – poprzekrawaj tylko na grube plastry, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 – 190 stopni na 40 minut.
  2. Po upieczeniu plastry dyni zostaw do ostygnięcia, obierz ze skóry a miąższ zmiksuj przy użyciu blendera. Do przepisu potrzebne Ci będzie około 6 łyżek purée, resztę możesz przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki – purée z dyni możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli masz dużą dynię to warto po prostu upiec ją w większej ilości – jedno włączenie piekarnika to oszczędność czasu i energii. Przepisów na dania z pieczoną dynią jest mnóstwo!
  3. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
  4. Do garnka o grubym dnie przełóż 6 łyżek purée z dyni. Wlej mleczko kokosowe i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
  5. Ząbki czosnku obierz i wyciśnij do musu z dyni. Możesz je też bardzo drobno posiekać.
  6. Dodaj 1 łyżkę tahini lub  masła orzechowego, ½ płaskiej łyżeczki kurkumy, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę kuminu, szczyptę kardamonu, ½ łyżeczki białego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki soli.
  7. Wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu aż do momentu, gdy sos zacznie się gotować. Spróbuj. Możesz jeszcze doprawić według swoich kubków smakowych – np. dodać trochę papryczki chilli i zrobić to danie na ostro.
  8. Posiekaj pietruszkę i zetrzyj na tarce parmezan.
  9. Ugotowany makaron wyłóż na talerze i polej musem dyniowym.
  10. Posyp pokruszoną fetą, startym parmezanem, mixem ziaren i posiekaną pietruszką.
  11. Wcinaj od razu 😊

Składniki

  • 250 g makaronu farfalle
  • 6 łyżek puree z dyni (najlepiej się sprawdzi Hokkaido lub piżmowa)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie masła orzechowego)
  • ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kuminu
  • szczypta kardamonu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g fety do posypania
  • 3 łyżki wiórków lub startego parmezanu do posypania dania
  • pęczek świeżej pietruszki lub kolendry
  • orientalny mix ziaren od Bakal, czyli prażony sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Pingback: Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni – Eat Me Fit Me! :)

Dodaj komentarz