19 listopada

Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem

Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków.


Składniki:

szklanka palonej kaszy gryczanej 
sól,pieprz 
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich 
2 łyżki masła 
2 łyżki oliwy a jeszcze lepiej oleju lnianego 
cebula 
2 łyżki posiekanego tymianku 
3 łyżki grubo pokrojonej natki 




Przygotowanie:
Kaszę gryczaną, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy (12-15 minut). 
W tym czasie podsmażamy 5 minut orzechy na połowie masła, mieszając co chwilę. Przesypujemy do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Przekładamy wszystko do większej miski czyli kaszę, cebulę z tymiankiem, orzechy włoskie i natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger