Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

5 składników / 5 ingredients Bez mięsa / Without meat Makaron Po Włosku / Italian-style pasta Obiad /Dinner Włochy / Italy

Makaron Pastine Faceta w Kuchni

Makaron Pastine, prawdopodobnie najmniejszym makaron na swiecie.Przeglądając setki stron internetowych, czytając dziesiątki książek, prowadząc rozmowy z ekspertami na temat makaronu… Orzo, byłem przekonany, że jest to najmniejszy makaron. W jakim błędzie byłem, gdyż odkryłem Makaron Pastine. Makaron Pastine z mąki pszennej, który może mieć różne kształty, gwiazdki, literki, cyferki i wiele innych.Dzięki swoim kształtom idealnie nadaje się dla dzieci, choć przyznam, że sam zjadłem go jak mały chłopiec. Zapraszam na moją wersję, prawdopodobnie najmniejszego makaronu na świecie.Makaron Pastine.

? – 2-3
⏰ – 20 minut
?? -Włochy 
Wartość na 1 porcję
Białko – 12 g
Węglowodany – 44 g
Tłuszcze – 30 g

Składniki

  • 250 g Pastine Stelline
  • 150 ml śmietany
  • 60 g masła
  • 40 g Grana Padano
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie. Zacznij od podgrzania śmietany, ponieważ makaron gotuję się bardzo szybko.

  • Podgrzej śmietanę z gałką, solą i pieprzem, nie doprowadź do zagotowania, często mieszaj.
  • Makaron gotuj we wrzątku osolonej wody na wczesne al dante.
  • Zachowaj kubek wody z gotowania, resztę odlej, postaw rondel z makaronem na minimalne grzanie, dodaj masło, cięgle mieszając, doprowadź do rozpuszczenia masła.
  • Następnie wlej śmietanę i ponownie ciągle mieszając, gotuj go przez chwilę, aż pastine lekko wchłonie śmietanę.
  • Wyłącz grzanie i dodaj Grana Padano, dokładnie wymieszaj, jeśli będzie zbyt gęste, dodaj wodę z kubka.
  • Podawaj natychmiast, możesz użyć różnych świeżych ziół.
  • Gotowe.

Zapraszam Cię na grupę kulinarną na Facebooku „Facet w Kuchni-gotowanie pod wpłewem

Pod tym linkiem, znajdziesz więcej dań kuchni włoskiej .

Buon appetito życzy R.

??

Pastine

Browsing hundreds of websites, reading dozens of books and talking to many experts about pasta I was convinced that Orzo was the smallest of the pasta.

How mistaken I was until I discovered Pastine – wheat flour pasta in various shapes like stars, letters, numbers and many more.

Thanks to its shapes it’s perfect for children although I admit I ate with excitment like a little boy myself.

Welcome to my version of probably the smallest lasta.

Pastine.

Ingredients

250 g Pastine Stelline
150 ml cream
60 g butter
40 g Grana Padano
nutmeg
salt
freshly ground pepper

? – 2-3
⏰ – 20 minutes
? – ❌
Nutrition per serving
Protein – 12 g
Carbohydrates – 44 g
Fat – 30 g

Method

As the pasta cooks very quickly start by heating the cream.
Heat the cream with nutmeg, salt and pepper but do not bring to boil, stir frequently.
Cook the pasta in boiling salted water for al dante.
Keep a cup water from cooking the pasta and get rid off the rest. Put the saucepan with pasta on a minimum heat and add butter. Stir constantly until the butter melts.
Add cream and keep stirring. Cook for a while until pastine absorbs the cream lightly.
Turn off the heat and add Grana Padano, mix thoroughly. If it’s too thick, add water from the cup.
Serve immediately with various fresh herbs.
Ready.

Buon appetito from R.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

[instagram-feed]