Warzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też, zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm.
Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach i w nich serwować każdemu z osobna, lub w większym naczyniu żaroodpornym. Zachęcam do wykorzystania przepisu, szybkie, zdrowe i smaczne danie lub przystawka do obiadu.
Składniki
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 czerwona cebula
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 150 g sera tartego mozzarella
- 1 jogurt naturalny duży
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 główki czosnku
- papryka słodka w proszku, sól, pieprz
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 3 minuty, przecedzić. Jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli, szczyptą papryki i pieprzu. Czosnek obrać , drobno posiekać lub przecisnąć, dodać do sosu, wymieszać.
W kokilkach układać różyczki kalafiora, brokuła , polać sosem( sosu trochę zostawić do polania warzyw po upieczeniu). Pomidory pokroić w paseczki ułożyć na wierzchu( po kilka paseczków). Cebulę obrać podzielić na piórka. Po kilka ułożyć na warzywach. Wierzch posypać serem oraz papryką w proszku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, zapiekać 15-20 minut. Gotowe wyjąć , polać wierzch sosem czosnkowym. Gotowe. Przystawka na zimno również smakuje bardzo dobrze.
Smacznego:)