Kilka dni temu obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania i przedstawiałam Wam moje propozycje na pyszne zbożowe przepisy z mąką oraz płatkami Lubella. Znajdziecie je tu –>KLIK. Dziś mam dla Was kolejne smakowite i pożywne propozycje,. Dania pozwolą Wam dobrze rozpocząć dzień, a ich smak ucieszy nie tylko najmłodszych domowników. :)
Pełnoziarnista chałka
Składniki:
-
300 g Mąki Pełnoziarnistej 3 Zboża do wypieku chleba Lubella
-
15 g świeżych drożdży
-
łyżka cukru trzcinowego
-
120 ml ciepłego mleka
-
50 g rozpuszczonego masła
-
jajko
-
szczypta soli
-
jajko do posmarowania chałki
Do podania:
-
masło
-
gładki twarożek
-
miód płynny
Wykonanie:
-
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut.
-
Do przesianej mąki, dodajemy rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól.
-
Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
-
Odstawiamy do podwojenia objętości.
-
Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki.
-
Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.
-
Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.
-
Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
-
Chałkę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
-
Studzimy na kratce.
-
Podajemy z masłem, twarożkiem i miodem.
Naleśniki z musem morelowo-dyniowym – 10-12 sztuk
Składniki:
-
2 szklanki Mąki Wrocławskiej Lubella
-
1,5 szklanki mleka 2%
-
szklanka wody gazowanej
-
2 jajka
-
łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie:
-
słoiczek konfitury morelowej Łowicz (około 220 g)
-
2 czubate łyżki puree z dyni
Wykonanie:
-
Mąkę przesiewamy.
-
Dodajemy do niej resztę składników, miksujemy i smażymy 10-12 sztuk naleśników na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
-
Konfiturę morelową dokładnie mieszamy z puree z dyni.
-
Każdego naleśnika smarujemy nadzieniem.
-
Zwijamy lub składamy w trójkąty i podajemy.
Warstwowy jogurt śniadaniowy z płatkami – 3 porcje
Składniki:
-
150 g płatków Lubella Corn Flakes Klasyczne
-
200 g naturalnego, gładkiego twarożku
-
5 łyżek soku pomarańczowego
-
5 łyżek rozmrożonych jagód (w sezonie świeżych)
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
-
Twarożek dokładnie mieszamy z sokiem pomarańczowym i przelewamy do słoiczków lub wysokich szklanek.
-
Jagody miksujemy z jogurtem na gładki mus.
-
Przelewamy na twarożek.
-
Naczynia dopełniamy porcją płatków i od razu podajemy.
Wpis powstał we współpracy z Lubella.
Brak komentarzy