nalewka świąteczna

5271

składniki:
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli
50 g rodzynek
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych fig przekrojone na pól
50 g suszonych śliwek (ja dałam śliwki suszone z pestkami)
1 pomarańcza
3 goździki
1 laska cynamonu
2 łyżki miodu
370 ml spirytusu
350 ml wody
opcjonalnie:
20 g migdałów

wykonanie:
Wszystkie suszone owoce przekładamy do słoja o pojemności ok. 1500 ml. Spirytus mieszamy z wodą oraz miodem i wlewamy do słoja z suszem. Pomarańcza dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry i wkładamy do słoja. Dodajemy laskę cynamonu oraz goździki. Zakręcamy i potrząsamy aby wszystko się wymieszało. Odstawiamy na ok. 4 -6 tygodni. Następnie przecedzamy, dokładnie odsączamy owoce, filtrujemy i przelewamy do butelki. Zakręcamy i odstawiamy na 1-2 tygodnie a im dłużej tym lepiej 😉

Owoce z takiej nalewki możemy zjeść jako dodatek do jakiegoś deseru lub zanurzyć w czekoladzie. 😉 albo przecisnąć przez wyciskarkę aby uzyskać więcej trunku 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here