Takie danie będzie super na każdą okazje. Można podawać z ziemniakami lub makaronem. Na imprezy można podać bez dodatków. 

zapiekanka

Płaty mięsa doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać ziołami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Dodać masło, wymieszać.  Zdjąć mięso z patelni i włożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulkę i smażyć chwilkę. Dodać pokrojone w grube plastry grzyby i smażyć co jakiś czas zamieszać do momentu aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

zapiekanka

Wylać wszystko na mięso. Na patelnię wylać śmietanę, dodać jarzynkę, porwaną bazylię i pomidorki przekrojone na pół. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 190 C i piec 40 minut.

Ugotować makaron, rozłożyć go u góry zapiekanki. Zanurzyć go w sosie. Posypać potartą mozzarellą i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika.

Posypać pozostałą bazylią. Najlepiej jest zrobić rano i podać na obiad, wtedy makaron wchłonie sos. Ale można podać od razu, też będzie dobre tylko sos rzadszy.

zapiekanka

Smacznego.