piątek, 15 listopada 2019

Tarta ze śliwkami i kruszonką


Idealne jesienne ciasto - słodko-kwaśna tarta na kruchym spodzie nadziana śliwkami i posypana kruszonką. Lekko maślana w smaku. Poniższa tarta jest łatwa i w miarę szybka do przygotowania. Zachęcam do pieczenia.  


Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm:

kruche ciasto
ponad 1/2 kostki masła (120 g)
1,5 szklanki mąki pszennej (220 g)
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1/5 szklanki kefiru
szczypta soli

nadzienie śliwkowe
1 kg śliwek węgierek (waga przed wypestkowaniem)
4/5 szklanki zwykłego cukru (150 g)
1/2 szklanki zimnej wody + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

kruszonka
1/4 kostki zimnego masła (50 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)

do podania
cukier puder


Na samym początku przygotować kruche ciasto: za pomocą robota kuchennego lub ręcznie wymieszać składniki na ciasto. Wyrabiać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na co najmniej 1 godzinę, ponieważ ciasto powinno się schłodzić). Śliwki umyć, pozbawić pestek i przekroić na 4 części. Obrane owoce przesypać na patelnię. Dodać do nich cukier. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż do lekkiej miękkości owoców. W wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Masę wlać do śliwek. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (cały czas mieszając). Schłodzone kruche ciasto rozwałkować. Przełożyć na formę do tarty (na spód i brzegi formy). Po nakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec około 20 minut (do zarumienienia się ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć śliwki,  a na sam koniec całość posypać kruszonką (za pomocą dłoni wymieszać ze sobą składniki na kruszonkę). Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 25 minut (do zarumienienia się kruszonki). Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Etapy przygotowywania tarty


Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz