Kilka prostych składników i wychodzi cudny obiad. Warto na nią czekać te kilkadziesiąt minut.
Moja zapiekanka wygląda trochę inaczej niż ta w książce, ale mam nadzieję, że jest równie pyszna. Zjedliśmy ją prawie za jednym podejściem z dodatkiem kaszy bulgur.
Połączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba.
Ilość porcji: 5-6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny
Wartość energetyczna: 375 kcal
Składniki:
- suszone borowiki – 20g
- dynia piżmowa – 500g
- marchewka – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- papryka czerwona – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory w puszce – 800g
- fasola w puszce – 400g
- ser feta – 150g
- chilli mielone – ½ łyżeczki
- oregano suszone – 1 łyżeczka
- wytrawne czerwone wino – 250ml
- szpinak świeży – garść
- olej do pieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
- Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż do naczynia.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do naczynia z warzywami i całość wymieszaj z 2 łyżkami oleju i wymieszaj z oregano i chilli.
- Wstaw całość do piekarnika na 40 minut.
- Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika i wlej do niego pomidory, fasolę bez zalewy, wino, grzyby z wodą po namaczaniu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Na całości rozłóż równomiernie pokruszoną w palcach fetę.
- Wstaw ponownie do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli jest zbyt rzadki zostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10-15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i udekoruj szpinakiem.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- 3 porcje warzyw z zalecanych pięciu
- 25% błonnika z zalecanej dziennej porcji
- pełnowartościowy posiłek, jedz go bez wyrzeczeń
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
Jest to pyszne,ale nie wychodzi konsystencja zapiekanki a sosu. Piekłam dodatkowe 10 minut i nic wszystko pływa. Z makaronem jako sos dobre.