Site Overlay

Zapiekanka warzywna

Kilka prostych składników i wychodzi cudny obiad. Warto na nią czekać te kilkadziesiąt minut.
Moja zapiekanka wygląda trochę inaczej niż ta w książce, ale mam nadzieję, że jest równie pyszna. Zjedliśmy ją prawie za jednym podejściem z dodatkiem kaszy bulgur.
Połączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba.

Ilość porcji: 5-6 porcji
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny
Wartość energetyczna: 375 kcal 

Składniki:

  • suszone borowiki – 20g
  • dynia piżmowa – 500g
  • marchewka – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory w puszce – 800g
  • fasola w puszce – 400g
  • ser feta – 150g
  • chilli mielone – ½ łyżeczki
  • oregano suszone – 1 łyżeczka
  • wytrawne czerwone wino – 250ml
  • szpinak świeży – garść
  • olej do pieczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu.
  2. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż do naczynia.
  3. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do naczynia z warzywami i całość wymieszaj z 2 łyżkami oleju i wymieszaj z oregano i chilli.
  4. Wstaw całość do piekarnika na 40 minut.
  5. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika i wlej do niego pomidory, fasolę bez zalewy, wino, grzyby z wodą po namaczaniu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na całości rozłóż równomiernie pokruszoną w palcach fetę.
  7. Wstaw ponownie do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli jest zbyt rzadki zostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10-15 minut.
  8. Wyjmij z piekarnika i udekoruj szpinakiem.

Smacznego!

Zdjęcie nr 1 - Zapiekanka warzywna

Okiem dietetyka: 

  • 3 porcje warzyw z zalecanych pięciu
  • 25% błonnika z zalecanej dziennej porcji
  • pełnowartościowy posiłek, jedz go bez wyrzeczeń

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

2 thoughts on “Zapiekanka warzywna

  1. Jest to pyszne,ale nie wychodzi konsystencja zapiekanki a sosu. Piekłam dodatkowe 10 minut i nic wszystko pływa. Z makaronem jako sos dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *