Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem

Mamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a ja lubię wszystko co cynamonowe, dlatego dziś upiekłam pierożki z twarogiem dla maluchów i zawijaski z cynamonem dla siebie. A wszystko to upiekłam z jednego ciasta, które robi się błyskawicznie, a pracować z nim to sama przyjemność. Polecam 🙂


Składniki na ciasto:

– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 łyżka drożdży instant
– 1 jajko
– 100ml mleka
– 100ml wody
– 100ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 3-4 łyżki cukru
– szczypta soli
– kilka kropelek aromatu waniliowego

Składniki na nadzienie twarogowe:

– 250g twarogu półtłustego

– 1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułeczek)
– słodzidło wg smaku (dodałam 3 łyżki ksylitolu)
– 1op. budyniu śmietankowego
– kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo: olej rzepakowy, cukier trzcinowy i cynamon do posmarowania i posypania „zawijasów”


Jajko rozbełtać z cukrem i aromatem waniliowym. Mleko i wodę delikatnie podgrzać (do temperatury max 40 stopni), dodać olej, jajko i drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 7-10 minut, aż przestanie się kleić do rąk. Nie dodawać więcej mąki, tylko dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać słodzidło, aromat waniliowy, białko i budyń i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kulki wielkości małego jajka, rozwałkować na cienkie placki, na placki wyłożyć nadzienie twarogowe i zlepić brzegi formując pierożki. Pierożki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na około 15-20 minut. Następnie posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Aby zrobić „zawijaski” należy rozwałkować ciasto na cienkie placki, posmarować olejem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Naciąć placek od środka do brzegu, podnieść brzeg i zrolować tak, aby uformować stożek. Gotowe zawijaski wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i również odstawić na około 20 minut. Następnie posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego 🙂

Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem
Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem
Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem
Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.