13 listopada

Sałatka z kaszą jaglaną i serem feta

W okresie jesienno-zimowym w naszym domu rządzi owsianka i/lub jaglanka serwowana na ciepło i głównie na słodko. Kasza jaglana jest idealna dla małych dzieci ale oczywiście nie tylko. Gotowana na mleku z dodatkiem jabłka, cynamonu, pestek sezamu lub suszonych owoców jest doskonałą propozycją na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. A na słodko zazwyczaj każdemu smakuje. 
Ostatnio pokusiłam się o wytrawną wersję w formie takiej powiedzmy sałatki, gdyż kasza jaglana doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera spore ilości cennej krzemionki. W dodatku zawartość antyoksydantów wymiata z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. A skoro mamy same zalety to nić tylko włączyć ja na stałe do naszego menu.

Składniki:

100g kaszy jaglanej (½ szklanki)
70g sera feta
4 suszone pomidory
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
2 czubate łyżki pestek dyni
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz



Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. 
W rondelku zagotowujemy wodę (około 300-350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, fetę i posiekane pestki dyni ze szczypiorkiem. Mieszamy z olejem.
Serwujemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger