środa, 13 listopada 2019

Racuchy na maślance z jabłkiem


Pomysł na szybką do przygotowania przekąskę na słodko - racuchy na maślance nadziane kawałkami jabłka i smażone na suchej patelni (bez dodatku oleju).  Miękkie i puszyste. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Idealna przekąska dla dzieci.


Składniki na 15 sztuk:
1 duże jabłko
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
odrobina cynamonu
2 łyżki oleju

do podania
cukier puder


Jabłko obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i  kawałki jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli, cynamon, wbić jajko i wlać maślankę oraz olej. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone jabłko. Całość  ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu!). Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Etapy przygotowywania racuchów

Smażenie racuchów





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz