Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne

 

 

Bardzo proste do przygotowania i pyszne ciasto cynamonowe z daktylami, które przygotujecie w kilka chwil.

Stanowi idealny deser w te chłodne, jesienne dni. Świetnie sprawdza się też zapakowane do śniadaniówki na drugie śniadanie do szkoły albo dodatek do kawy w pracy.

Z podanych składników wychodzi nam cała blaszka keksówka 10x30cm ciasta.

Po inne inspiracje na smaczne ciasta na ta porę roku zajrzyjcie do postu Ciasta jesienne – 85 przepisów.

 

 

PRZEPIS NA CIASTO CYNAMONOWE Z DAKTYLAMI

Składniki na ciasto cynamonowe z daktylami:

3 duże jajka

3/4 szkl cukru białego lub trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu mielonego

2 szkl mąki pszennej jasnej

1 duża marchewka (ok 180g) starta na tarce o dużych oczkach

1 garść rodzynek

1 garść daktyli posiekanych – ja użyłam daktyli w czekoladzie

3/4 szkl oleju roślinnego

1/4 szkl wody

cukier puder do prószenia ciasta

szczypta soli

 

Jak zrobić ciasto cynamonowe z daktylami:

Białka jaj rozdzielamy od żółtek, następnie ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie do piany z ubitych białek dodajemy cukier i żółtka. Potem ubijamy wszystko chwilkę na puszysta masę.

Kolejny krok – do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę, po tym przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon mielony. Podobnie olej roślinny, wodę i bakalie.

Mieszamy wszystko delikatnie, tak by masa cały czas pozostawała puszysta.

Finalnie powstałe ciasto przelewamy do blaszki keksówki (o wymiarach 10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na końcu pieczemy ok godziny w 180 stopniach grzanie góra dół.

Ciasto wyjmujemy z blaszki, zostawiamy do ostudzenia.

Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem.