Jabłecznik z kruszonką i pianką

Jabłecznik z kruszonką i pianką

Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką, czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką! Przepis to porcja na dużą blachę.

Składniki na kruche ciasto do jabłecznika

  • 40 dag pszennej mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4  jajka – białka i żółtka oddzielnie
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki białego cukru do piany
  • szczypta soli

Jabłka na nadzienie

  • 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta
  • 2-3 łyżek cukru do smaku
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka goździków
  • łyżka cukru waniliowego lub esencja waniliowa

Kruszonka

  • 10 dag miękkiego masła
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka płatków owsianych

Wszystkie składniki na kruche ciasto muszą być zimne! Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier puder oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z  dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe gdy powstanie jabłkowy mus. Przygotowane jabłka zostawiamy do wystygnięcia.
Najlepsze jabłka na jabłecznik, Jak zrobić duszone jabłka do szarlotki, Dlaczego warto jeść jabłka

Piekarnik nagrzewamy do 200 – 210 stopni. Zimne ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ważne żeby zostawić niewielki rant po bokach. Tak przygotowany spód jabłecznika podpiekamy ok. 15 - 20 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz pozostałego cukru. Przygotowujemy także ciasto na kruszonkę. Łączymy masło z mąką, cukrem i płatkami owsianymi tak, aby powstały grudki ciasta.

Na podpieczony kruchy spód wykładamy wystudzone jabłka, na nie warstwę ubitej piany. Na pianę nakładamy kruszonkę. Tak przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika, ale temperaturę obniżamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 - 30 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg lub funkcję grilla żeby kruszonka była załota.

Jabłecznik pieczemy ok. 50 minut do godziny. Ciasto na wierzchu powinno być złote i chrupiące. Po ostygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować na przykład czekoladą. Nasza pyszny jabłecznik z kruszonką i pianką jest gotowy :)

Komentarze