Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoa | Mienta blog
Jajka, Kasze

Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoa

Szakszuka to danie podawane przeważnie na śniadanie, natomiast ja uwielbiam przyrządzać ją na obiad. Dodaję wtedy do niej sycące dodatki takie jak soczewica, ciecierzyca, czy kasza. Tym razem przygotowałam, ją z mieszanką kaszy jęczmiennej i komosy ryżowej. Jajka w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem tych składników stanowią pyszne, rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodny jesienny dzień :)

szakszuka z kasza jeczmienna i quinoa 1 - Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoaszakszuka z kasza jeczmienna i quinoa 2 - Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoa

3 porcje:

  • pół cebuli
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • puszka całych pomidorów bez skórki (w sezonie letnim, 2 soczyste pomidory malinowe)
  • 3 jajka, zerówki
  • płaska łyżeczka wędzonej mielonej papryki (użyłam łagodnej)
  • sól
  • natka pietruszki do posypania
  • pikantne ogórki konserwowe do podania

szakszuka z kasza jeczmienna i quinoa 3 - Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoa

szakszuka z kasza jeczmienna i quinoa 4 - Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoa

Kaszę jęczmienną z quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę.

Dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, kaszę jęczmienną z quinoa i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Doprawiamy solą.

Na wierzch wbijamy jajka.

Zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy pokrywką.

Dusimy, aż białka jajek będą ścięte.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z ogórkami konserwowymi.

Smacznego :)

szakszuka z kasza jeczmienna i quinoa 5 - Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoaszakszuka z kasza jeczmienna i quinoa 6 - Szakszuka z kaszą jęczmienną i quinoa

Wpis powstał we współpracy z Sonko.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj