Szakszuka to danie podawane przeważnie na śniadanie, natomiast ja uwielbiam przyrządzać ją na obiad. Dodaję wtedy do niej sycące dodatki takie jak soczewica, ciecierzyca, czy kasza. Tym razem przygotowałam, ją z mieszanką kaszy jęczmiennej i komosy ryżowej. Jajka w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem tych składników stanowią pyszne, rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodny jesienny dzień :)
3 porcje:
- pół cebuli
- łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- puszka całych pomidorów bez skórki (w sezonie letnim, 2 soczyste pomidory malinowe)
- 3 jajka, zerówki
- płaska łyżeczka wędzonej mielonej papryki (użyłam łagodnej)
- sól
- natka pietruszki do posypania
- pikantne ogórki konserwowe do podania
Kaszę jęczmienną z quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, kaszę jęczmienną z quinoa i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Doprawiamy solą.
Na wierzch wbijamy jajka.
Zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy pokrywką.
Dusimy, aż białka jajek będą ścięte.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ogórkami konserwowymi.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko.
Brak komentarzy