Migdałowy krem sułtański

Kremy i desery są doskonałym rozwiązaniem, gdy nie mamy dużo czasu podczas przygotowań do świat. Są szybkie i zazwyczaj bardzo smaczne. Krem sułtański do znany i lubiany deser w mojej rodzinie. Pochodzi jeszcze z czasów PRL-u. Przygotowuje go bardzo często, gdy mam niezapowiedzianych gości. Migdałowy krem sułtański to taka świąteczna wersja tego lubianego deseru. Zapach migdałów w kremie doskonale komponuje się z pierniczkami. Taki deser doskonale dopełni świąteczny stół. Migdałowy krem sułtański jest deserem do, którego chętnie wracam o każdej porze roku, również zima. Polecam!
Składniki:
250 ml śmietany 30%
150 g pierniczków w czekoladzie
100 g białej czekolady
60 g płatków migdałowych
50 g cukru pudru
20 g kakao
aromat migdałowy
Białą czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder. Miksuję. Dodaje wystudzoną czekoladę i aromat migdałowy. Miksuję. Dodaje 30 g płatków migdałowych. Mieszam. Pierniczki łamie na kawałki. Umieszczam na dnie pucharku. Na pierniczkach układam krem migdałowy. Posypuję kakao i płatkami migdałowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.


krem sułtański, migdały
krem sułtański, migdały
migdały, krem sułtański
Na zdjęciach widzimy filiżankę marki Ambition z serii Sweet.
Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Ambition.
Święta z dbałością 
Smacznego!

Komentarze