Modra kapusta babci Rysi

Modro kapusta - przepis babci Rysi


Modra kapusta, modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu.   

Przepis na modro kapustę:

  • pół czerwonej kapusty lub jedna mała
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, Warto jeszcze dodatkowo pokroić ją nożem. W garnku przygotowujemy wodę - musi stanowić połowę objętości kapusty. Na osolony wrzątek wrzucamy poszatkowaną kapustę i listek laurowy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy listek laurowy.

WAŻNE! Wody nie wylewamy. Gorącą kapustę razem z wodą zalewamy octem i od razu dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i cukier. W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem. Kapustę zostawiamy do wystygnięcia. Modra kapusta najlepsza jest na drugi dzień ale przed podaniem wystarczy odczekać ok. godziny. Można serwować ją  na ciepło i na zimno. Modro kapusta stanowi tradycyjny dodatek do dań kuchni śląskiej - rolady i klusek śląskich.

Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię