Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem
Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość długo zachowują świeżość, więc można upiec porcję od razu na dwa, trzy dni.
Składniki:
450 g mąki pszennej + mąka do posypania
7 g suchych drożdży
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 ml ciepłej (nie gorącej) wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko
50g łuskanych nasion słonecznika
*** Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce ***
*** Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, gdyż ciasto jest dość klejące ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***
*** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm ***
*** Następnie wałek obsypujemy dość obficie mąką ***
*** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części ***
*** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki ***
*** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C ***
*** SMACZNEGO ***
wyszły przepyszne… dziękuję za przepis
a przy okazji zapytam czy mogę zamiast mąki pszennej dać mąkę pelnoziarnistą pszenną?