Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem


Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem

Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość długo zachowują świeżość, więc można upiec porcję od razu na dwa, trzy dni.

 

 

Składniki:

450 g mąki pszennej + mąka do posypania

7 g suchych drożdży

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

100 ml ciepłej (nie gorącej) wody

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 jajko

50g łuskanych nasion słonecznika

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce ***

*** Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego, gdyż ciasto jest dość klejące ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***

*** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm ***

*** Następnie wałek obsypujemy dość obficie mąką ***

*** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części ***

*** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***

*** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki ***

*** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem

  • Cez Art

    wyszły przepyszne… dziękuję za przepis 😉 a przy okazji zapytam czy mogę zamiast mąki pszennej dać mąkę pelnoziarnistą pszenną?