Kapsalon – holenderski przysmak


Kapsalon

Holenderski kebab, który składa się z chrupiących frytek, aromatycznego mięsa drobiowego,roztopionego  sera, soczystej sałatki warzywnej i sosu czosnkowego. Pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników potraw typu fast food. Polecam!

 

 

Składniki na 3 sztuki:

  • Frytki:

ok 1 kg ziemniaków

olej do smażenia

sól do smaku

*** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g ***

  • Mięso:

2 pojedyncze filety z kurczaka

3 łyżki przyprawy kebab-gyros

olej do smażenia

  • Sałatka:

ok 250g kapusty pekińskiej

2-3 pomidory

1-2 ogórki gruntowe

1/2 czerwonej cebuli

  • Sos:

2 łyżki majonezu

2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

2 przeciśnięte ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

  • Dodatkowo:

ok 20 dkg żółtego sera

ketchup

prostokątne foremki aluminiowe

 

 

*** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***

*** Mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy, posypujemy przyprawą i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na około pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami ***

*** Przygotowujemy frytki: ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu ***

*** W czasie smażenia frytek przygotowujemy sałatkę, ser, sos i mięso. Sałatka: kapustę pekińską kroimy niezbyt drobno, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pomidory oraz posiekaną w piórka cebulę ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem ***

*** Mięso: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kurczaka ciągle mieszając, aż się zrumieni z każdej strony ***

*** W aluminiowych foremkach układamy porcję frytek ***

*** Na frytkach układamy porcję mięsa i wszystko posypujemy startym serem ***

*** Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut w temperaturze 200’C – aż ser się rozpuści ***

*** Całość polewamy warstwą sosu czosnkowego oaz warstwą ketchupu ***

*** Na wierzchu układamy warstwę sałatki ***

*** Całość ponownie polewamy warstwą sosu czosnkowego ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Kapsalon – holenderski przysmak