BEZGLUTENOWE BOUNTY Z CZEKOLADĄ

Dział bezglutenowych przepisów na blogu niesamowicie się rozrasta!

I dziś kolejny, słodki przepis tam dołączył.

Razem z moją ulubioną marką Schär przygotowałam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe ciasto o smaku bounty – czyli połączenie kokosu i czekolady.

Brzmi smakowicie, prawda?

Do jego przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär – jest to bezglutenowy mix do uniwersalnego użytku w kuchni.

 Świetnie spisałby się tu również znany już Wam Mix C.

Ciasto jest puszyste i delikatne!

Nie zawiera glutenu, przez co jest bardziej kruszące się niż klasyczne, ucierane ciasta glutenowe – co jednak absolutnie nie odejmuje mu uroku.

Czekoladę możecie dodać również do środka jeśli macie ochotę – pamiętajcie tylko, by nie przesadzić z ilością, bo będzie opadać na dno ciasta.

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało!

Polecam!

SKŁADNIKI:

 * mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär  – 200 g

* jajko L – 2 szt

* cukier drobny – 160 g

* proszek do pieczenia b.g – 2 łyżeczki

* masło min. 82% – 70 g

* sól – 1 szczypta

* mleko tłuste – 100 ml

* wiórki kokosowe lub płatki kokosa

* gorzka czekolada

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubijamy z cukrem.

Dodajemy mąkę bezglutenową Mehl Farine Schär  przesiana z proszkiem do pieczenia i szczyptą woli.

Wlewamy roztopione masło zmieszane z mlekiem – wszystko razem krótko ale dokładnie miksujemy,

Dodajemy płatki kokosa.

Wylewamy na blachę, posypujemy posiekana czekoladą.

Pieczemy do suchego patyczka – ok. 60 minut w 180C.

Smacznego!

Ps. wśród produktów Schär znajdziecie mnóstwo fajnych rzeczy, które w kuchni pozwolą Was stworzyć przysmaki jak z najlepszej piekarniki u cukierni.

Nie bójcie się próbować i kombinować!

Zaglądnijcie i zobaczcie co jeszcze znajdziecie w ofercie : https://www.schaer.com/pl-pl/po/bezglutenowe-produkty

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress